› In English
Ajankohtaista

Tiedotteita 2012

9.7.2012 15.20

Autotuojat: Erittäin vähäpäästöisten autojen hankintaa tuettava

Autoteollisuus on vastannut päättäjien huutoon päästöjen vähentämisestä kenties nopeammin kuin mikään muu teollisuuden ala maailmassa. Pelkästään sähkö- ja hybridiautojen tuotekehitykseen on panostettu viime vuosien aikana kymmeniä miljardeja euroja, jotta valmiita automalleja olisi kuluttajien saatavilla annetulla pika-aikataululla.

”Nyt olisi tärkeää, että näitä erittäin vähäpäästöisiä autoja saataisiin kaupan hyllyltä liikenteeseen ja mm. sähköautoille luotaisiin latausinfrastruktuuri”, sanoo Autotuojat Ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Kallion mukaan elinkeinoministerin Helsingin Sanomissa tänään esittämä ajatus sähkö- ja hybriautojen vapauttamisesta Norjan mallin mukaan auto- ja arvonlisäverosta on tervetullut keskustelunavaus hallituksen piiristä.

”Tämä olisi juuri senkaltainen sysäys, jota sähköautojen myynnin käynnistyminen Suomessa tarvitsee”, Kallio jatkaa.

Hänen mukaansa sähkö- ja hybridiautojen lisäksi mm. etanoli- (FlexiFuel) ja kaasuautot ovat erinomaisia vaihtoehtoja, sillä esim. kotimaisesta jätteestä valmistetun bioetanolin päästöt ovat auton polttoaineena lähes yhtä alhaiset kuin sähköauton polttoaineeksi tuotetun sähkön keskimäärin.

”Mikäli erittäin vähäpäästöistä uutta teknologiaa edustavien autojen hankintaa aiotaan tukea, parhaiten Suomessa voisi toimia Ruotsin malli, joka on tekniikkaneutraali suora hankintatuki auton ostajalle”, Kallio sanoo.

Siinä siis porkkanaa ei sidota vain yhteen teknologiaan, vaan tuen saaminen perustuu auton päästötasoon riippumatta siitä, onko kyseessä esim. sähkö-, kaasu- tai etanoliauto. Ruotsissa hiilidioksidipäästöiltään alle 50 g/km päästävälle autolle on kaavailtu noin 4 000 euron tilapäistä hankintatukea.

Lisätiedot: Autotuojat ry (AT), toimitusjohtaja Tero Kallio, puh. 040 729 4513


Palaa otsikoihin