In English

Liikenneturvallisuus

Vuonna 2015 tapahtui kaikkiaan 5 164 henkilövahinkoon johtanutta tieliikenneonnettomuutta. Onnettomuuksissa kuoli 266 ja loukkaantui 6 385 ihmistä. (ennakkotieto 7/2016)

Liikenneturvallisuus paranee autokannan uusiutuessa

Autojen turvallisuus on parantunut huomattavasti viime vuosikymmenten aikana. Uudenlaiset aktiiviset ja passiiviset turvalaitteet ovat vähentäneet selvästi henkilövahinkoihin johtaneiden onnettomuuksien määrää. Suomi on linjannut liikennepoliittiseksi tavoitteekseen ns. nollavision, jonka mukaan kenenkään ei tarvitse kuolla tai loukkaantua liikenteessä. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää myös ajoneuvokannan nuorentamista, jolloin uusi turvallisempi ajoneuvotekniikka yleistyisi Suomenkin autokannassa nykyistä nopeammin.

Viime vuosikymmeninä liikenneturvallisuutta ovat parantaneet muun muassa automaattiset turvavyön kiristimet, turvatyynyt ja lukkiutumattomat jarrut, jotka alkoivat yleistyä jo 1990-luvulla. Autojen turvallisuutta ovat viime vuosina parantaneet erityisesti ajovakauden hallintajärjestelmä (ESC), automaattinen hätäjarrutus, törmäysenergiaa absorboivat turvakorirakenteet, jarruassistentti ja jalankulkijoiden turvallisuutta parantava turvatyyny. Tulevina vuosina turvallisuuden on ennakoitu paranevan uusien sovellusten, kuten kaistavahtien, älykkäiden nopeudensäätimien erilaisten tutkajärjestelmien ja älyliikenteen sovellusten avulla.

Liikenneturvallisuus
Turvallisuuskehitys. Klikkaamalla kuvaa näet sen suurempana.


Liikenneturvallisuudesta löytyy ajantasaista tietoa alla olevista linkeistä.

Liikenneturva
Liikenne- ja viestintäministeriö
Liikennevakuutuskeskus
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi


print