› In English
Ajankohtaista

Uutiset


Uutiset

28.11.2022 15.30

Täyssähköisten henkilöautojen hankintatuelle lisämääräraha tälle vuodelle

– eduskunta hyväksyi lisätalousarviossaan noin 1,5 miljoonan euron lisämäärärahan hankintatuelle

Marraskuussa hyväksytyn lakimuutoksen takia täyssähköisten henkilöautojen hankintatuen hakuaika päättyy 31.12.2022. Alkuperäinen vuodelle 2022 tarkoitettu hieman yli 17 miljoonan euron määräraha ehdittiin varaamaan loppuun syyskuun lopulla.

Hallitus esitti kuitenkin marraskuussa käsiteltyyn vuoden viimeiseen lisäbudjettiin noin 1,5 miljoonan euron lisämäärärahaa, joka oli alun perin varattu käytettäväksi ensi vuonna. Koska henkilöautojen tukikausi päätettiin katkaista vuoden loppuun, ensi vuodelle varattu määräraha vapautui käytettäväksi jo tänä vuonna.

Eduskunta hyväksyi lisätalousarvion perjantaina 25.11. Traficomin ylläpitämän ajantasaisen budjettitilanteen perusteella henkilöautojen hankintatuen budjetista on näin ollen tällä hetkellä varattuna 92 prosenttia. Luku sisältää myös loka-marraskuun aikana jonoon tulleet hankintatukihakemukset.

Hankintatukihakemuksia kannattaa jättää vuoden loppuun asti, vaikka määräraha loppuisikin uudelleen joulukuun aikana. Määrärahaa vapautuu jonkin verran myös peruuntuneista tai epähuomiossa useita kertaa tehdyistä hakemuksista. Jos määrärahaa vapautuu, Traficom aktivoi määrärahavarauksen jonossa oleville hakemuksille niiden saapumisjärjestyksessä.

Sähkö- ja kaasukuorma-autojen hankintatuki jatkuu vuoden 2024 loppuun asti

Sähkö- ja kaasukäyttöisten paketti- ja kuorma-autojen tuen hakuaikaa on jatkettu 31.12.2024 asti. Pakettiautojen hankintatuen tämänhetkisestä määrärahasta on varattu 34 prosenttia ja kuorma-autojen 18 prosenttia. Paketti- ja kuorma-autojen hankintatuelle on tulossa ensi vuonna lisämääräraha, ja niiden tukibudjetin ennakoidaan riittävän vuoden 2024 puolelle.

Lisätietoja

Traficomin ohjeet määrärahatilanteesta ja hankintatuen hakuohjeet

Mitä hankintatuella tarkoitetaan?

Täyssähköisen henkilöauton 2 000 euron suuruista hankintatukea myönnetään yksityishenkilöille, jotka ostavat tai liisaavat vähintään kolmeksi vuodeksi uuden täyssähköhenkilöauton. Tuen edellytyksenä on, että auton kokonaishinta on enimmillään 50 000 euroa. Sähkö- ja kaasukäyttöisten pakettiautojen 2 000–6 000 euron hankintatukea voivat hakea myös yritykset. Hankintatukea saa myös sähkö- tai kaasukäyttöisen kuorma-auton hankintaan.

Tiivis kooste hankintatuista

Hankintatukia haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista. Henkilöautojen hankintatuen tukihakemus suositellaan tehtäväksi heti, kun auto on tilattu. Paketti- ja kuorma-autojen hankintatuesta hakemus sen sijaan on jätettävä ennen auton tilaamista.


Palaa otsikoihin